Sušené houby šii-take
Složení: sušené plodnice houby šii-take (shitake)
Hmotnost: 50 g
Země původu: Čína
Dovozce: Karel Růžek, Dr. Horákové 47, Poděbrady 29001
Další informace a zajímavosti:
Šii –take (Houževnatec jedlý)
V čínské medicíně se této houbě říká „houba dlouhověkosti“. U nás se ve volné přírodě nevyskytuje.
Čínská medicína objevila léčivé účinky šii-take před více než dvěma tisíci lety. Tato houba obsahuje velké množství proteinů, minerálů a vitamínů. Vyjímá se i vysokým podílem esenciálních aminokyselin. Výčet léčivých účinků houby šii-take je nekonečný. Mimo jiné působí blahodárně na imunitu, je přírodním antivirotikem, snižuje hladinu cholesterolu nebo například podporuje potenci.
Houba má jemně česnekovou chuť a vůni a v kuchyni se z ní dají připravovat nejrůznější pokrmy. Šii-take se hodí do masových směsí, ale je výtečná i jako samostatná příloha (upravujeme dušením nebo na grilu). Jako životabudič bude působit odvar z houby: šii-take rozdrťtte, lžičku prášku zalijte horkou vodou a nechte 15 minut vylouhovat.
Před kuchyňským zpracováním zalijte plodnice houby teplou vodou a nechte cca 1 hodinu bobtnat. Posléze propláchněte a můžete začít kouzlit!
Náš tip:
Šii-take se sezamem
Nabobtnalé a propláchnuté houby šii-take překrojte (1 sáček sušených hub šii-take, 50 g) . Rozpalte na pánvi dvě až tři lžíce olivového oleje, přidejte na kousky pokrájené houby a nasekaný půl stroužek česneku. Nechte pár minut restovat na pánvi. Přidejte špetku drcených čilipapriček, lžičku sojové omáčky (kikoman) a nechte ještě pár minut restovat.
Před podáváním zasypte půl lžičkou sezamových semínek. Ideální příloha ke grilovanému masu, případně podávejte jako lehký předkrm s kouskem čerstvé bagety. Dobrou chuť!
Kód | Kód: 189 |
---|---|
Kategorie: | Lesní delikatesy |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.