kolíčková sadba - Stiitake (30 kolíčků)
Kolíčky s naočkovaným podhoubí houby shiitake jsou ideální pro očkování špalků, pařezů a větví listnatých stromů. Ideální pro pěstování jsou listnaté dřeviny. Nejlepší houbu shiitakebdle tradiční japonské metody sklidíte z dubu. Nevhodné jsou jehličnaté stromy. Dřevo, do kterého očkujeme, by mělo mít v sobě dostatek přirozené vláhy a nemělo by být napadené jinou houbou. Očkovat je možné celý rok. Pro rychlé prorůstaní je dobré špalek zabalit do fólie a umístit ho na teplé místo. Počítejte i tak s několika měsící, než houba začne vytvářet plodnice. Shiitake roste zpravidla na podzim a na jaře.
Co potřebujete k naočkování dřeva?
- vrtačku s vrtákem 5 mm
- kladivo
- svíčku
- zapalovač
Jak mám postupovat?
Do připraveného dřeva (pařezu nebo špalku o průměru 10 - 40 cm a délce 50 - 100cm) vyvrtám otvory stejné šíře jako kolíčky a o hloubce cca 4 cm. Otvory vrtám v několika řádcích vždy alespoň 15cm od sebe. Poté pomocí palice či kladiva zatluču kolíčky do vyvrtaných otvorů a zakápnu voskem z hořící svíčky. Pak nechám pracovat přírodu nebo jí trochu pomohu. Špalky je možné zabalit do igelitového pytle a přesunout do místnosti, kde je teplota kolem 20 stupňu. Když se na dřevě objeví po několika měsících bílý povlak, přesunu špalky ven na chráněné místo. Plodnice sklízím v závislosti na podmínkách 3 - 6 let.
Jak se zbavit pařezu bez námahy a těžké techniky?
Hlíva ústřičná je dřevokazná houba, proto ji můžeme využít k rozložení nežádoucího pařezu. Pokud kácíte strom a nechcete se pracně mechanicky zbavovat zbylého pařezu, nechte za sebe pracovat houbu. Naočkujte pařez kolíčky hlívy ústřičné a ta vám pařez rozloží. Navíc můžete využít chutnou a zdravou houbu v kuchyni.
Jak využít shiitake v kuchyni?
Shiitake je nejen chutná, ale také velmi zdravá houba. Obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály, a je známá pro své posilující účinky na imunitu zejména pro vysoký obsah betaglukanů. Určitě ji vyzkoušejte v různých jídlech a objevte její plný potenciál!
Shiitake má zvláštní texturu, díky které se často používá jako náhražka masa v různých pokrmech. Co takhle burger nabo tacos s shiitake?! Je doslova nabitá umami chutí a dodává polévkám a vývarům ttu správnou jiskru. Skvěle ji využijete do asijských polévek, jako je miso nebo ramen. Stačí ji přidat na začátku vaření, aby pustila svou chuť do vývaru. Shiitake je skvélá do omáček, zvlášť když chcete zvýraznit chuť. Můžete ji použít jako základ pro houbovou omáčku k těstovinám, masovým pokrmům nebo do rizota.
Kód | Kód: 4176 |
---|---|
Kategorie: | Sadby a substráty |
Hmotnost: | 0.1 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.