4 houbové polévky: od klasické bramboračky po exotiku
Když se dny krátí a venku teplota sotva přesáhne 10 stupňů, přichází ideální období nejen pro huňaté svetry a teplé kabáty, ale i pro změnu jídelníčku. Zapomeňte na salát k večeři! Tepelně upravené jídlo je během podzimu a zimy nezbytností, která našemu tělu jedině prospěje.
Ideální je zařadit do jídelníčku polévky, které dodají nejen potřebné živiny, ale i tekutinu, jejichž příjem je jinak v chladných dnech těžké dodržet. Není nic příjemnějšího, než se po procházce v sychravém počasí zahřát miskou voňavé polévky. A vězte, že teplá polévka vzpruží nejen po prohýřené noci. Syté polévky, zkrátka pohladí nejen žaludek, ale i duši v kteroukoliv denní dobu.
Podzimní suroviny jako poklad
Podzim přináší bohatou úrodu, díky které můžete během několika desítek minut doslova za pár korun vykouzlit hrnec lahodné polévky pro celou rodinu. Zkuste tentokrát popustit uzdu fantazii a zařaďte do oblíbených receptů i houby, které díky přirozenému obsahu polysacharidů a betaglukanů podporují správnou funkci naší imunity.
Pro inspiraci vám představujeme pár našich oblíbených receptů:
Thajská zeleninová polévka s červeným kari, kokosovým mlékem a shiitake
Na 2 – 3 porce:
Osmahněte na troše oleje na nudličky nakrájenou zeleninu, například 1mrkev, 2 řapíky celeru, jednu papriku a 150g čerstvých shiitake, případně 35g sušených rehydratovaných shiitake (typ zeleniny je možné změnit podle toho, co máte rádi, či co vám zbývá v lednici).
Přidejte červenou kari pastu, kousek čerstvého najemno nakrájeného zázvoru, citronovou trávu a nechte ještě minutu restovat.
Přilijte 400ml zeleninového vývaru a 200ml kokosového mléka. Vařte cca 15 minut.
Na závěr dochuťte trochou rybí omáčky a šťávou z půlky limetky.
Veganská „držkovka“ z hlívy ústřičné
Na 2 – 3 porce:
Osmahněte na troše rostlinného oleje nastrouhanou kořenovou zeleninu(1 mrkev, 1 petržel a kousek celeru), přidejte 0,5 kg na nudličky natrhané čerstvé hlívy.
Přidejte 1 lžičku sladké a 1 lžičku uzené papriky, podlijte 0,6l zeleninového vývaru a 20 minut vařte.
Nakonec přidejte 1 lžičku majoránky, 1 stroužek utřeného česneku a pepř a sůl dle chuti.
Bramboračka po česku
Na 2 – 3 porce:
Osmahněte na troše rostlinného oleje na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu(2 mrkev, 1 petržel a ¼ bulvy většího celeru) zalijte 0,6l zeleninového vývaru, přidejte 3 střední na kostky nakrájené brambory a hrst sušených rehydratovaných lesích hub.
Vařte do změknutí zeleniny, případně dochuťte majoránkou, pepřem a solí.
Polévka z červené čočky a tremelly
Osmahněte na troše oleje najemno nakrájenou větší cibuli a 1 nastrouhanou mrkev, přidejte 1 lžičku celého římského kmínu a restujte ještě 1 minutu.
Přidejte 150g propláchnuté červené čočky a 30g sušené předem namočené na kousky nakrájené houby tremella, půl lžičky kurkumy, podlijte 600 ml zeleninového vývaru a vařte cca 35 minut.
Nakonec přidejte na dochucení šťávu z půlky citrónu. Každý talíř dozdobte jedním kolečkem bio citrónu i s kůrou a trochou nasekaného koriandru.
Polévka jako všestranný pokrm
Polévka nemusí být jen předkrm. S kouskem domácího chleba se z ní stane plnohodnotné jídlo. Navíc se snadno skladuje, ohřívá a výborně chutná i druhý den.
Podzimní polévky nejsou jen jídlem – jsou rituálem pohody a jednoduchým způsobem, jak si udělat hezčí den. Tak si uvařte hrnec teplé polévky, zapalte svíčku a dopřejte si chvilku klidu, zatímco venku hvízdá meluzína a padá listí.