Jediný obchod s nabídkou čerstvých lesních hub v Praze!
Aktuální nabídka a ceník:
-
HLÍVA ÚSTŘIČNÁ: 20Kč/100g
-
LIŠKY: 59Kč/100g
-
PORTOBELLO: 20Kč/100g
-
BABY ERYNGII: 55Kč/100g
Pokud máte specifické požadavky ohledně množství nebo druhu hub, žádný problém. Zjistíme, zda jsou houby dostupné, jaká by byla cena a pošleme vám nabídku i s termínem dodávky. Zde je takový stručný přehled hub, který je možné na objednávku dodat. U každé houby najdete i pravděpodobnou dostupnost daného druhu v rámci roku:
Lesní houby
Hřibovité houby – sezóna závisí na počasí, zejména množství srážek. Pokud počasí houbám přeje, dají se nalézt už během května a června. Vrcholná sezóna bývá v září a říjnu, opět je ale závislá na srážkách.
Kačenky, smrži – typické jarní houby, které mají rádi vlhko a spíše chladnější počasí. Bývají dostupné zpravidla v dubnu, někdy o měsíc dříve, někdy později. Na prodejně máme nyní v nabídce sušeného smrže kuželovitého.
Lišky – lišky míváme v obchodě vcelku pravidelně od léta do podzimu. Nyní je u nás seženete za bezkonkurenční cenu 590 Kč/kg. V říjnu a listopadu míváme i čerstvé lišky nálevkovité, které nejsou žlutooranžové, ale jsou stejně chutné. Mimo sezónu si u nás můžete zakoupit lišky sušené.
Ryzec– ryzci rostou od léta do podzimu a je to opravdu chutná houba. Doporučujeme okoštovat! Zpravidla je míváme v říjnu. Ryzci se skvěle tepelně upravují, stačí je hodit na pánev, okořenit pepřem a kmínem a máte skvělou delikatesu.
Stroček – tato černá houba s kořeněnou vůní roste zpravidla od října do listopadu. Je skvělá nejen do polévky, ale i do rizota nebo tradičního vánočního kuby (kroupy s houbami). V obchodě ho míváme vyjímečně čerstvého. Nyní ho u nás seženete sušeného.
Lakovka ametystová – chcete-li ozvláštnit svůj pokrm atypickou fialovou barvou, je lakovka ideální. K mání bývá na podzim.
Pěstované houby
Pěstované houby, jako jsou žampiony, hlíva ústřičná či shiitake, jsou nutričně hodnotnou potravinou, která poskytuje bílkoviny, vitamíny skupiny B (riboflavin, niacin, kyselina pantothenová), vitamín D (zejména při pěstování na světle), a minerály jako selen, měď a draslík. Jsou také zdrojem betaglukanů a vlákniny, přispívají k celkovému zdravému jídelníčku a jsou vhodnou alternativou masa. Jaké máme v nabídce a jaké je jejich kulinářské uplatnění?
Hlíva ústřičná - hlíva se hodí do falešní dršťkovky i do guláše. My ji milujeme i jako přílohu k masu nebo k rybě – dá se namarinovat a pak krátce orestovat na pánvi. V obyčejné domácí troubě z ní můžete vykouzlit i chutné vegetariánské jerky.
Hlíva královská - je to opravdu královská houba, chuťově první liga. Má jiný tvar než hlíva ústřičná, není tak křehká a má silnou nohu. Její chuť je masitější, plnější. Tuto houbu je rozhodně škoda „utopit“ v guláši, raději ji použijte jako chutný vegetariánský steak.
Portobello - „hnědé“ žampiony, které mají oproti klasickým jemně kořeněnou chuť a masitou texturu. My je nejraději plníme a zapékáme v troubě nebo připravujeme jako burgery. Ocení je milovníci asijské kuchyně – dávají se do nudlí či polévek.